Schaakspel opstelling

Schaakspel opstelling

Hoe zet je een schaakspel op?

18 november 2021

De opstelling van een schaakspel

Het is belangrijk voordat je gaat leren schaken dat je een goed schaakbord hebt. Hier kun je verschillende schaakborden bekijken. Maar tegenwoordig heb je ook veel apps die schaken aan bieden waardoor je een schaakbord altijd digitaal mee kunt nemen. In deze blog hebben we het over de opstelling voordat je begint met schaken. Deze is namelijk altijd hetzelfde en is belangrijk om het spel meteen op de juiste manier te leren en te spelen. 

Bovenstaand heb ik een schaakbord getekend. Hij is niet helemaal perfect, maar zeker wel perfect om uit te leggen hoe je een schaabord opstelt! Belangrijk waar je op moet letten is dat veld A1 altijd een zwart veld is. alle velden zijn uniek met een eigen naam. 

Bij schaken bestaan er 6 verschillende speelstukken.Zij hebben allemaal een eigen taak en mogen ieder zo andere kanten op. Je begint zoals je al gelezen hebt altijd met dezelfde opstelling. Je begint met 8 pionnen, 2 torens, 2 lopers, 2 paarden een damen en een koning. De witte stukken beginnen onder bij A1 op een rij en de zwarte stukken staan precies tegenovergesteld aan de overkant op een rij. Waar je goed op moet letten is de damen en de koning. Die staan altijd gelijk. De dame staat altijd op de D lijn en de heer altijd op de E lijn. Dit is dus bij zwart en wit hetzelfde. De rest staat precies andersom.

Hieronder staat een plaatje met de opstelling. De eerste rij zijn alleen pionen. De achterste rij moet je goed opletten en dit precies zo neerzetten als op het plaatje. En als dat allemaal is gebeurd, dan is het tijd om te beginnen met het bordspel! Veel speelplezier!

Wil jij meer weten over de leukste schaakspellen? Bekijk dan de video hieronder!

Vond jij deze blog leuk? Maar wil je nog meer schaakspellen bekijken? Dat kan bij de pagina schaakspel. Hou je het toch liever bij dammen? Bekijk dan de pagina damspel

Bekijk Schaakspel junior

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden