Pandemic bordspel

Pandemic bordspel

Gezelschapsspelletjes-Speel en deel je ervaringen

14 oktober 2021

Pandemic bordspel

AAAH! Pas op de wereld word bedreigd door allerlei dodelijke ziektes! Pak snel al je mondkapjes, medicijnen, hoestdrankjes en thermometers uit de kast! Sluit alle ramen en deuren! Bescherm jij de wereld? Als wetenschaper betreed jij het bordspel samen met je medewetenschappers werk je samen om deze verschillende ziektes te bestrijden en zo een pandemie te voorkomen!

Heb jij dit bordspel in huis maar je snapt de spelregels niet? Of ze zijn op wonderbaarlijke wijze verdwenen? Wij bespreken hier met jou de spelregels! Ben jij van plan om het spel te kopen maar wil je wel alle ins en outs weten van het spel? Dan ben je hier ook op de juiste pagina? Wil je gewoon graag het spel kopen maar weet je niet waar je het kunt kopen? Kijk dan vooral even op onze pagina Pandemic, hier lees je verschillende reviews over het spel en kun je het aanbod bekijken. 

Klaarzetten Pandemic bordspel

Voor de pandemie maken de wetenschapers een landkaart klaar. Deze komt later wel van pas! De 5 onderzoeksstations met de 4 verschillende gekleurde blokjes worden naast de landkaart gelegd. De thuisbasis waar de wetenschappers vanuit opereren is Atlanta. Op de kaart wordt hier ook de thuisbasisgeplaatst. De groene uitbrakensteen komt op het veld 0 van het uitbrakenspoor aan de linkerkant van de kaart. De medicijnstenen liggen onderaan met de lege kant naar boven zodat de steen er hetzelfde uitziet als het icoontje. 

Voordat alle virussen worden verspreid is er iets vreselijks mis gegaan in het labratorium! 9 steden worden geïnfecteeerd! De inceftiegraadsteen moet op het linkerveld van het infectiegraadspoor aan de bovenkant van de kaart. In het veld erboven komen de infectiekaarten te liggen. De bovenste drie kaarten worden omgedraaid en daar staat een stad en een ziekte op. Hier worden 3 ziektestenen geplaatst met dezelfde kleur. Dit herhaal je tot er 9 steden geïnfecteerd zijn, alleen bij de tweede keer komen bij deze steden 2 ziektestenen en bij de derde keer komen er bij die steden nog maar 1 ziektesteen, dat betekend dat er 18 ziektestenen op de kaart liggen.  De omgedraaide kaarten kunnen naar de aflegstapel. 

Dan komen we bij de speelkaarten! De epidemieën mogen eruit gehaald worden. Iedere wetenschapper krijgt nu een aantal kaarten die ze voor zich neer kunnen leggen, deze mogen zichtbaar zijn voor de andere spelers. De verdeling is als volgt: 

- 2 spelers: 4 kaarten;

- 3 spelers: 3 kaarten;

- 4 spelers: 2 kaarten.

Dan moeten de taken verdeeld worden onder de wetenschappers om goed voorbereid te zijn op de pandemie! De verschillende taken zijn: De wetenschapper, de arts, de crisismanager en de onderzoeker. Willekeurig krijgt iedere wetenschapper een kaart, dit is de rol en die leg je zichtbaar voor je neer en leg de bijpassende pion bij de thuisbasis in Atlanta. En vervolgens wordt de moeilijkheidsgraat gekozen kijk zelf even naar wat past bij jou, ben je een beginner neem dan 4 kaarten, heb je het spel al vaker gespeeld kun je wel 6 epidemiekaarten gebruiken. Dan is het tijd om die verschrikkelijke ziektes te bestrijden! De persoon met de stadskaart met de grootste bevolking begint het spel! 

De bestrijding van Pandemic kan beginnen!

Als je aan de beurt bent zijn er 3 fases die je doorloopt dit is een strikt protecool en moet gebeuren, als alle drie de fases doorlopen zijn mag de volgende speler beginnen. 

In de eerste fases ga je acties uitvoeren. je mag 4 acties in het totaal kiezen. Tijdens de acties is je taak erg belangrijk, de arts heeft andere taken dan de wetenschapper. Hou deze er goed bij en kies de acties die jij gaat uitvoeren. Je mag een actie meerdere malen inzetten. Met verplaats acties kan je de pion die bij jou taak/ karakter hoort verplaatsen. Op de kaart staan de acties aangegeven en ook wat je ermee kunt doen. 

In de tweede fase ga je speelkaarten trekken. De speler trekt 2 speelkaarten van de stapel. Als er minder dan twee speelkaarten liggen dan eindigd het spel direct en is de wereld verdoemd aan de ziektes. 

Als je een epedeiekaart hebt gepakt van de stapel moet je wat stapjes doorlopen. 

De eerste stap: Zet de infectiegraadsteen 1 veld vooruit op het spoor.

De tweede stap: Pak de onderste kaart van de infectiestapel, bij de stad op de kaart leg je 3 infectiestenen. Is deze stad al geïnfecteerd met stenen van dezelfde kleur? Dan is er een uitbraak, alle stenen die verbonden zijn krijgen ook een steen erbij. Liggen hier ook al 3 stenen van dezelfde kleur? Dan komt er een kettingreactie aan verspreiding van de ziekte gebeurd dit een derde keer dan gaat de infectiegraadsteen een stapje verder op het spoor. De steden waar al een uitbraak heeft plaatsgevonden hoeft niet nog een extra steen erbij, pfiew dat is een opluchting! Vervolgens mag de getrokkenkaart op de infectiestapel. Maar wanneer de uitbrakensteen  het allerlaaste veld heeft bereikt op het spoor is de pandemie uitgebroken en verliezen de wetenschappers.

De derde stap: De infectieaflegstapel kaarten worden geschud en op de kop boven op de infectiestapel gelegd. 

Gebeurteniskaarten mogen altijd gespeeld worden door iedere speler. Ook als je niet aan de beurt bent. Deze kaart mag alleen niet gespeeld worden als je tussen het trekken en afhandelen van kaarten. 

De derde en laatste stap: Ondertussen kan er al veel gebeurt zijn, maar er is nog een derde stap en daarin ga je iets doen wat je eifenlijk niet wilt en dat is steden infecteren! Er worden net zoveel infectiekaarten getrokken als de stand van de huidige infectiegraad. De steden op de kaart krijgen een extra ziekte steen. Als er weer drie bij komen vindt er weer een uitbraak plaats zoals je las in stap 2. 

Maar hoe kun je Pandemic dan ooit winnen?

het spel kan je winnen als alle 4 de medicijnen zijn ontdekt. Je hoeft dus niet alle ziektes uit te roeien met je team. Maar je kunt ook verliezen. Hieronder staan de vervelende situaties wanneer je team verliest:

- De uitbrakensteen komt op het laatste veld van het uitbrakenspoor;

-Er zijn geen ziektestenen meer;

-Een speler kan niet meer 2 speelkaarten van de stapel pakken omdat er te weinig speelkaarten liggen.

 

Super leuk dat je deze blog hebt gelezen! Vond je dit nou een fijne uitleg maar wil je nog even verder kijken naar verschillende spellen? Klik dan hier! Wil jij echt het Pandemic spel in huis halen? Kijk dan hier