Bordspel maken

Bordspel maken

Hoe maak je een bordspel?!

21 oktober 2021

Bordspel maken? Dat doe je zo!

Ben jij even uitgekeken op de spelletjes in de kast en heb je zelf bordevol ideeën voor een nieuw spel? Maar weet je niet hoe je dit op de juiste manier kunt maken? In deze blog neem ik je mee door alles wat er komt kijken bij het maken van een bordspel en vertel ik handige tips en tricks! Wie weet maak jij zo het beste spel van het jaar en word je een bekende spelontwikkelaar! 

Stap 1: Brainstormen

Schrijf al je ideeën op, niet alleen de goede ideeën maar ook de slechte. Soms veranderen slechte ideeën plotseling in goede ideeën als je er later nog eens overheen leest. Het belang van het opschrijven is dat je ze niet vergeet. Soms bedenk je een super goed idee en kun je er niet meer op komen op een ander moment. Daarom is het handig om notities te schrijven op een plaats die je gemakkelijk overal mee naar toe kunt nemen. Een voorbeeld hiervan is een klein notitieblokje die in je zak past maar de beste optie is je telefoon. Je telefoon heb je altijd bij en zo kan je alle inspiratie op een notitie bijhouden. 

Een tip is om een spelletjes avond te organiseren en hier dan notities te maken misschien kom je tijdens het spelen wel op een super goed idee. Als je spellen gebruikt uit de winkel ter inspiratie dan kun je je afvragen: "Wat kan ik doen om dit spel te verbeteren?" 

Stap 2: Kies een thema

Een thema geeft gevoel bij een spel en daarmee kun je aandacht trekken bij spelers om een spel wel of niet te gaan doen. Als je niet op een perfect thema kunt komen kan je kijken in stripverhalen, films of boeken. Door een verhaallijn in je spel te doen wordt het spel uitdagender. Bijvoorbeeld het thema oorlog gaat over conflicten, strijd, afspraken. Dit kun je dan allemaal verwerken in je spel. 

Stap 3: Gebruik verschillende verassende onderdelen

Door onderdelen toe te voegen, zoals geld, spoorwegen, huizen, muntjes, etc. kan je ook een spel ontwikkelen. Wanneer je onderdelen hebt bedacht kun je hier omheen een heel spel verzinnen naar het gewenste thema van de onderdelen. Door onderdelen te bedenken kan je de manier bepalen waarop het spel gaat. Wordt het ingewikkeld of makkelijk? Veel of weinig onderdelen? Moet je betalen of juist verzamelen en ontwikkelen? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen voor het ontwikkelen van onderdelen in het spel.

Stap 4: Wat is de leeftijdscategorie van het spel?

Als je een spel maakt moet je kijken naar de leeftijd voor de doelgroep die het spel gaat spelen. Maak je een spel voor kinderen van 2 tot 5 dan zal het spel niet ingewikkeld moeten zijn met grote elementen anders kunnen de kinderen het misschien op eten. Kies je voor een oudere leeftijds categorie dan zal hoe ouder de leeftijdsgrens wordt hoe ingewikkelder het spel moet worden. 

Stap 5: Groot of klein?

Om de afmetingen en de route van de weg te bepalen moet je keuzes maken. Voor hoeveel personen wordt het spel en hoelang gaat het spel duren? Met deze vragen kan je een inschatting maken hoe groot het bord moet worden. Ook moet je denken aan het minimum aantal spelers. Is het leuk om met 2 personen te doen of zijn er meer mensen nodig? 

Stap 6: Winnen

Bedenk tijdens het ontwikkelen van je spel verschillende manieren hoe een speler het spel kan winnen. Moet er worden verzameld of juist worden geraced? 

Stap 7: Spelregels

De spelregels gaan nog veranderen tijdens het testen van het spel maar er moet wel een goede basis zijn. Belangrijke regels die bijna bij ieder spel terug komen die je niet moet vergeten zijn als volgt: 

Hoe wordt er bepaald wie er mag beginnen?

Welke acties mogen spelers doen als ze aan de beurt zijn?

Hoe werken de spelers onderling, strijden ze tegen elkaar of werken ze samen?

Hoe kom je uit een valstrik?

het is belangrijk om alle basisregels op te schrijven, tijdens de testfase kan er nog van alles veranderen daardoor kan je het spel optimaal maken. 

Stap 8: Het testspel maken

Om het spel te testen kan je het best eerst een ruwe schets maken. Je weet nooit of het te groot of te klein gaat worden. Dan is het zonde om voor niks een heel mooi ontwerp te maken. Vervolgens ga je de speelstukken die je hebt bedacht in elkaar zetten. Je kunt voor het test prodcut makkelijk spelstukken uit andere spellen gebruiken zoals schaakstukken, fiches of knopen. Zolang ze niet groter zijn dan jou bord zijn ze geschikt voor het test product. 

Een tip is om kaarten toe te voegen aan het spel voor meer variatie en kaarten beïnvloeden het spel op onverwachte manieren.

Stap 9: Het spel testen

Om het spel te testen moet je veel aantekeningen maken. Alles wat beter of leuker kan schrijf je op.

Eerst speel je het spel alleen. Daardoor kan je testen of het minimum en maximum aantal spelers klopt. Ook kun je proberen vals te spelen om te kijken of er nog wat foutjes zitten in ht spel.

Dan ga je het testen met familie of vrienden en wissel de mensen af voor verschillende input op het spel. Tijdens het spel moet je zo min mogelijk uitleg geven en vooral hen lekker laten spelen. Zo zie je het best wat er nog mist. Loopt een speler ver voor dan kan het zijn dat er ergens te veel voordeel wordt gegeven.

Als je klaar bent met het testen pas je alle regels en onderdelen aan op de feedback waar de test inzicht op gaf. 

Stap 10: Het eindproduct maken

begin met een lijst met alles wat je nodig hebt om het spel te maken. Zo vergeet je niks en kun je dingen gemakkelijk afvinken. Begin met het ontwerp van je speelbord. Je kunt hier lekker creatief mee bezig. Hoe levendiger en kleurrijker hoe beter het zal aanspreken en opvallen. Als je klaar bent met het ontwerp is het slim om te lamineren tegen vlekken en slijten van het speelbord.

Dan is het tijd om de speelstukken te ontwerpen. Dit gaat het makkelikst met een plaatje die je plakt op een dikke ondergrond zoals karton. Vind je dat niet mooi dan kun je altijd terecht bij verschillende winkels waar ze vaak wel standaard speelstukken verkopen. 

Het ontwerpen van de speelkaarten is het aantrekkelijkste met leuke plaatjes en teksten. Ook blanco kaartjes zijn verkrijgbaar in verschillende winkels. Maar je kunt ze ook zelf maken van karton of geplastificeerd papier. 

Wil je echt een professioneel spel maken dan kan je de spel elementen printen met een 3D printer. Als je jezelf hier een beetje in verdiept kan het spel er uit komen te zien als een spel dat je in de winkel kunt kopen!

 

Dit waren de tips en tricks van het maken van je eigen bordspel! Succes met het ontwerpen en vooral veel plezier! Denk je nou dat is toch een beetje te veel moeite? Dan kan je altijd kijken naar het spellen aanbod op onze website. Je vind hier een ranking van verschillende gezelschapsspelletjes en kunt reviews lezen van verschillende mensen die het product al voor jou hebben gekocht! Klik hier om bij de website te komen!