Gezelschapsspelletje

gezelschapspelletjes gezin

Waarom is dit zo belangrijk?!

28 september 2021

Gezelschapsspelletjes met het gezin

Ieder gezin speelt wel eens een gezelschapsspelletje. Maar wat is er zo belangrijk aan om regelmatig een spelletje te doen? In deze blog lees je alles over hoe belangrijk spelletjes spelen is met je kinderen en wat je als ouder kunt doen om zoveel mogelijk uit een spelletje te halen voor je kinderen. 

Er bestaan echt super veel bordspellen. Het ene bordspel zorgt voor motoriek terwijl de ander juist de hersenen prikkelen. Alle bordspellen hebben ook iets gemeen! En dat is namelijk dat het bijdraagt aan een goede band met een ander. 

Quality time met het gezin

Een gezelschapsspelletje kan je als gezin dichter bij elkaar brengen. Om dit nog meer te stimuleren is het slim om je telefoon even een of twee uurtjes weg te leggen. Zo kan je veel meer aandacht besteden aan je gezin en geeft het een positief signaal op je kind dat je hem of haar ook echt de tijd geeft. Dit heeft niet alleen voordelen voor wanneer je nog jonge kinderen hebt maar ook tijdens de puber jaren zullen ze sneller naar jou toe komen voor serieuze zaken omdat ze een vertrouwde natuurlijke band met je hebben opgebouwd. Door even de tijd te nemen en lekker te kletsen en te praten kom je erachter wat er allemaal speelt in het leven van je kind waardoor je een goede relatie opbouwt met je kind. 

Gezelschapspelletjes en emoties

Tijdens spelletjes spelen komen er verschillende emoties los. Als je kind nog nooit heeft verloren tijdens spelletjes zal hij of zij hier later ook problemen mee ervaren. Het is goed om af en toe kinderen te laten verliezen zodat ze weten hoe het is om met tegenslagen om te gaan in het leven.  Daarnaast leer je ook om op je beurt te wachten. Dit is een super goede eigenschap die in het dagelijks leven elke dag wel terug komt. Denk hierbij aan wachten in de rij bij de winkel, wachten op de bus of zelfs wachten bij de deurbel. Om een optimaal emoties te stimuleren is er maar een goede tip. Die tip is: Speel mee! Kinderen kopieren het gedrag van ouders, het is dus belangrijk om het goede voorbeeld te geven.

Hersentraining

Een gezelschapsspelletje is een echte hersentraining. Bij dammen leer je bijvoorbeeld vooruit te plannen, bij monopoly moet je het geld tellen en bij memory oefen je het geheugen. Dit zijn allemaal nuttige dingen die je in het dagelijks leven ook nodig zult hebben en oefenen met spelletjes maakt dit een leuke manier. 

Spelletjes zorgen voor gelijkwaardigheid

Als volwassene weet je in de regel meer dan een kind. Maar bij spelletjes ben je vaak gelijkwaardig. Als je het spelletje memory gaat spelen zal je zien dat je kind veel beter is dan jou en dat is best leuk om te zien, zo komt jou competatieve gedrag ook weer wat meer naar boven. 

 

Het is dus goed om samen met je kind gezelschapsspelletjes te spelen. Je zult een groot verschil zien in het gedrag van een kind dat nooit spelletjes speelt en een kind dat regelmatig gezelschapsspelletjes speelt. Deze kinderen hebben al een stuk meer geleerd en kunnen beter omgaan met emoties in het dagelijks leven. 

Voor leuke spelletjes die je met kinderen kunt spelen vind je hier. Zoek je naar andere spelletjes kijk dan hier.